Ekopaasto eli seitsemän viikkoa kasvissyöjänä

sunnuntai 18. helmikuuta 2018
Mielessä se on ollut jo monta vuotta. Viime vuonna kokeilin sitä ensimmäisen kerran. Tänä vuonna lähdin ehdottomasti taas mukaan. 

Kyseessä on kasvissyönti. Vuosi sitten olin kahdeksan viikkoa syömättä punaista lihaa ja kanaa. Kalaa söin muutaman kerran. Tänä vuonna aloitin paaston laskiaisena ja tarkoitus on olla ilman lihaa ja kalaa pääsiäiseen saakka. Maitotuotteet ja kananmuna kuuluvat ruokavaliooni.
Nyt kun takana on neljä kasvisruokapäivää huomaan, että tämä on paljon helpompaa kuin vuosi sitten. Ruokien miettiminen ei vaadi ollenkaan niin paljon pähkäilyä. Meillä syödään normaalisti muutaman kerran viikossa kasvisruokaa, joten kasvisruuat ovat jo entuudestaan tuttuja.Mitä minä olen syönyt lounaaksi ja päivälliseksi?  Salaatin avocadolla, juustolla ja saksanpähkinöillä. Linssikasvissosekeittoa valkosipulikrutongeilla. Punajuuri-vuohenjuustolasagnea. Lidlin pakaste falafeleja riisillä ja parsakaalilla. Santa Fe ravintolassa Tempe hampurilaisen. Uuniperunoita, salaattia ja nyhtökaura-fetapihviä.Olo on ollut hyvä sekä henkisesti että fyysisesti. Nälkää ei ole tarvinut nähdä normaalia enempää. Tuntuu, etten ole jäänyt mistään paitsi. Ei ole haitannut syödä välillä eri ruokaa kuin muut. Juuston syöminen herättää pientä huonoa omaatuntoa. Ehkä ensi vuonna jätän maitotuotteetkin pois ekopaaston ajaksi.
Tämä paastoni ei ole uskonnollinen vaan ennemminkin ekologinen. Tarkoitus on myös hidastaa ja miettiä omaa, läheisten ja maapallon hyvinvointia. Pieni askel kohti ekologisempaa ja parempaa elämää?


Viime vuonna kirjoitin blogissa ekopaaston aloituksesta. Kirjoitin ajatuksia oltuani kuukauden syömättä punaista lihaa ja kanaa. Vuosi sitten pidin taukoa lihansyönnistä 8 viikkoa. Pääsiäisenä söin lammasta ja siitä lähtien on liha taas kuulunut ruokavaliooni. Vuoden takaiset mietteet ekopaastosta voi lukea klikkaamalla tästä.  Saa nähdä miten käy lihansyöntiin palaamisen kanssa tämän vuoden paaston jälkeen.  Lihansyöjän syyllisyys otsikon alla kirjoitin viime vuonna kiliparkojen julmasta kohtalosta juuston vuoksi.


 
Miltä nämä ruuat näyttävät ja kuulostavat? Söisitkö?
Onko muita, jotka ovat lähteneet mukaan ekopaastoon? 
Vai oletteko normaalistikin kasvissyöjiä tai jopa vegaaneja?

16 kommenttia

 1. Ruuat näyttävät ja kuulostavat oikein hyviltä. Mielelläni söisin niitä kaikkia.

  Minä olen aika huono valmistamaan kasvisruokaa. Pitäisi tutkiskella enemmän reseptejä ja opetella laittelemaan niitä. Töissä syön suurimmaksi osaksi kasvisruokaa, työpaikkaruokala tarjoaa aina vähintään kahta vaihtoehtoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa luksusta tuo työpaikkaruokala ja kasvisruoka! Minä teen joka päivä lounaan hoitolapsille. Nyt pitää välillä miettiä kaksi ruokaa, kun en itse syö lihaa. Ja töiden jälkeen sitten iltaruokaa perheelle. Välillä väsyttää tämä ainainen ruuanlaitto.

   Poista
 2. Hyvä kasvisruoka ei tarvitse lisukkeeksi lihaa. Enpä tiedä pystyisinkö olemaan monta viikkoa ilman lihaa, olen oikea lihansyöjä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Minä varmaan pystyisin pelkkään kasvissyöntiin. Juustoista luopuminen olisi vaikeinta. Nykyisessä tilanteessa haastavinta on se, että muut eivät ole kasvissyöjiä ja joutuu tekemään useampia ruokia.

   Poista
 3. Hyviä vinkkejä, kiitos! Meidän perheessä ollaan alettu syödä vähintään kerran viikossa kasvisruokaa, tarkoitus pikkuhiljaa kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin meilläkin on tehty. Tosin nyt on jumiuduttu tuohon pariin kasvisruokaan viikossa.

   Poista
 4. Tänä päivänä kasvisvaohtoehtoja on todella paljon.

  Ravintoloissa olen siirtynyt kokonaan kasvivaihtoehtoihin ja löytänyt todella kivoja herkkuja.

  Teen useasti kasviswokkia itselleni koko viikoksi ja sitten teen siitä viikolla täytettyjä paprikoita tai laitan bataatin kanssa uuniin. nam, nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota kasviswokkia ja sen jatkojalostamista pitääkin testata. Kiitos vinkistä! Minäkin tilaan yleensä kasvisruokaa ravintolassa. Kovin usein ei vaan tule ravintoloissa käytyä.

   Poista
 5. Mä olin tammikuun vegaani tai osittain, oli kiva kokeilu. Mutta tän hetkisen tilanteen takia en voinu jatkaa, mutta kyllä aion jatkaa kunhan tilanne paranee. :) Avokadon ja persimonin maku kiinnostaa :D ja se että oonko allerginen niille. Noi kuvat on niin ihania että herahtaa vesi kielelle! :D En edes muista millon viimeksi hampparia ja ranskalaisia söin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tammikuun vegaanihaastetta olen miettinyt pari vuotta, mutta vielä en ole mukaan lähtenyt. Avocado ja persimoni ovat mun suosikkejani. Ei olisi kiva olla niille allerginen.

   Poista
 6. Hyvältä näyttää nam nam :)
  Kiitos linkeistä, käyn tutustumassa muihinkin postauksiisi.
  Meidän ekopaasto löytyy täältä:
  http://merikapteeninvaimo.blogspot.fi/2018/02/ekopaasto.html
  Hyvää ekopaastoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin käydä lukemassa teidän ekopaastosta! Kiitos vinkistä!
   Hyvää ekopaastoa myös teille! <3

   Poista
 7. Kasvisvaihtoehtoja on nykyään tarjolla ravintoloissa todella kiitettävästi. Olen ehkä vain vähän laiska kokki itse etsimään niihin reseptejä ja valmistamaan omassa keittiössä. Kasvisosekeittojen suhteen olen suurkuluttaja ja niitä myös valmistan omassa keittiössäni. Tsemppiä ekopaastoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvissosekeittoa syödään meilläkin melkein joka viikko.
   Kiitos tsempeistä!

   Poista
 8. Söisin tai syönkin, en ole 20 vuoteen syönyt punaista lihaa. Tänään lounaaksi härkäpapupullia salaatissa, illalla kasvishernari, huomiseksi purjo-perunasosekeittoa. Niin hyvää, kasvisruoka! <3

  VastaaPoista

Instagram