22 minuutin siivoushaaste - miten saada koko perhe siivoamaan

sunnuntai 24. toukokuuta 2020
Ystäväni kertoi, että he olivat siivonneet ja järjestelleet yhden lapsen huoneen 22 minuutissa. Viisihenkisen perheen äiti oli ehdottanut, että koko perhe siivoaa puolituntia. Lapset olivat saaneet neuvoteltua ajan 22 minuuttiin. Lopputulos oli kuulemma ollut loistava ja kaikki osallistuivat.

Meillä on kerran viikossa siivouspäivä, johon yritämme saada kaikki osallistumaan. Omien huoneiden lisäksi lasten pitää osallistua myös yhteisten tilojen siivoamiseen jollakin tavalla. Siivouspäiviimme kuuluu mielestäni liian paljon valitusta siivouksesta. Esimerkiksi kerran viikossa imurointi ei meillä riitä. Meidän kuusihenkinen perhe ja kolme hoitolasta hiekoittavat eteistä ja murustelevat keittiön lattialle sen verran paljon, että lähes joka päivä saa imuroida. Meillä olisi myös paljon opittavaa tavaroiden paikoille laitosta.
Minä innostuin ystäväperheemme 22 minuutin siivouksesta ja halusin kokeilla toimisiko se meillä. 22 minuutin siivous ei kuulosta ollenkaan niin uuvuttavalta kuin SIIVOUSPÄIVÄ.

Ensimmäisellä kerralla ilmoitin perheelleni, että nyt kaikki siivoaa 22 minuuttia. Hieman kuului jupinaa, ettei nyt ole siivouspäivä. Sanoin, että voidaan siivota myös puoli tuntia. Saimme jaettua työtehtävät melko helposti.

Minä imuroin
Mies siivosi keittiön
14-vuotias siivosi pienen eteisen ja järjesteli tavaroita
12-vuotias siivosi arkieteisetä
10-vuotias pyyhki pölyjä
6-vuotias pyyhki ovenkahvoja

Kun kello soi 22 minuutin jälkeen ihailimme yhdessä, mitä olimme saaneet aikaan. Minä ja mies jatkoimme vielä siivousta hetken aikaa.

Seuraavana päivänä hoitolasten lähdettyä ilmoitin, että olisi taas siivoushaasteen aika. Söimme yhdessä jäätelöt takapihalla auringonpaisteessa ja mietimme työnjakoa.Minä järjestelin arkieteistä, jossa meillä on myös pesukone ja kuivausrumpu
Mies pyyhki lattioita
14-vuotias pesi vessan
12-vuotias tiskasi ja siivosi keittiötä
10-vuotias imuroi
6-vuotias järjesteli kenkiä

Lapset valitsivat hieman erilaisia siivoustehtäviä, mitä he ovat yleensä tehneet siivouspäivinä. En tiedä oliko tässä siivoushaasteessa vielä jokin uutuuden viehätys, mutta lapset ainakin siivosivat nopeammin ja paremmalla fiiliksellä kuin yleensä. Kahden päivän jälkeen pidimme pari päivää taukoa siivoushaasteessa. Eilen ei edes tarvittu haastetta, kun lapset alkoivat yhteistuumin siivota kesähuonetta. Ei, he eivät ole innostuneet siivouksesta. Halusivat vain kesähuoneen kuntoon, jotta pääsisivät nukkumaan siellä kavereidensa kanssa kesäloman alettua.


Miten te saatte lapset tai itsenne innostumaan siivouksesta?

Parhaat siivousvinkit saa mielellään jakaa kommenttikentässä!


Minua on viime aikoina inspiroinut Ilana Aallon Paikka kaikelle - Mistä tavaratulva syntyy ja kuinka se padotaan. Ilana Aallon Paikka kaikelle ei ole opas siitä, mitä sinun pitää tehdä järjestääksesi kotisi. Kaikenlaiset oppaat ja selfhelp-kirjat jäävätkin minulta yleensä lukematta. Kirja kertoo ennemminkin sen, miksi toimit niin kuin toimit. Se kertoo, miksi olemme päätyneet tavaravuorten vangeiksi ja miten voisimme vähentää kodin järjestelyyn käytettyä aikaa. Kirjassa on kiinnostavaa kulttuurihistoriallista tietoa sekä asiaa mm. piilomainonnasta ja perheiden työnjaosta. 

15 kommenttia

 1. Mulle siivoaminen on super kauhistus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole minunkaan lempipuuhaa, mutta sotku ärsyttää.

   Poista
 2. Hei pitäskö munkin kuunnella tuo kirja 🤔 lukemista en edes yritä... Lainasin kirjastosta itselleni yhden kirjan helmikuussa, uusin lainat kerran ennen koronaa ja nyt sen palautus on lykkääntynyt 1.6. En ole edes avannut sitä 🤦🏻‍♀️ mie oon lukenu konmarin pinkin kirjan ja tykkään ajatuksesta että omistaisi vain tavaroita jotka tuottavat iloa (tarpeen tai vaan ilon takia) mutta en minä ole saanut maritettua meiltä kuin lasten pienet vaatteet 😂 minä en saa meidän lapsia siivoamaan oikein mitenkään tai se on ihan tuhottoman hidasta.. Yritin että ruokapöydän alta lakaisu ja pöydän pyyhkiminen olisi 5v ja 3v tehtävät ennen ruokaa ja astioiden vieminen tiskikoneeseen ruoan jälkeen. Miehen pyynnöstä tapahtuu enemmän kuin minun ja no en edes halua aloittaa lastenhuoneesta 😵 suunnitellaan taas muuttoa ja nyt tavoite on tehdä suur karsinta ennen kuin muutetaan. Ei oteta mukaan mitään mitä ei olla täällä kodissa kteen vuoteen tarvittu 💪🏼 meillekin siis saa lähettää siivous motivaatiota 🤩 pitääpä testata onnistuisko tämmönen 22min meilläkin 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 2v siis ollaan tässä asuttu. Tuolta oli kirjaimia kadonnut 😂 ps. Ole hyvä mammutti kommentista 😅

   Poista
  2. Kiitos ihanan pitkästä vastauksesta! <3 Äänikirjat on hyvä vaihtoehto! Mäkään en ole saanut luettua yhtään kirjaa sitten helmikuun. Kaikki kirjat ovat olleet äänikirjoja. Tsemppiä muuttoon ja tavaroiden karsimiseen!

   Poista
 3. Meillä ei ole onneksi tarvinnut taistella siivoiluissa. Poika hoitaa oman torpan ja yläkerran imuroinnin. Jokainen pesee kerran pari viikossa vessat ja me miehen kanssa hoidetaan alakerta ja lattioiden pesu. Kun tytär oli kotona, hän yleensä vielä tyhjensi meidän tiskikoneen ja auttoi pyykeissä. Suuremmassa perheessä tuo aikasiivous kuulostaa ihan hurjan hyvältä. Voisin ehdottaa tätä siskolleni, jolla on 5 lasta <3

  VastaaPoista
 4. Hauska haaste, tätä pitää testata kunhan neiti tuosta kasvaa :D

  VastaaPoista
 5. 6 hlö x 22 minuuttia = 1 hlö x 2 tuntia 12 minuuttia eli on kyllä varsin mahtava idea!

  Mua on lapsena simputettu äitipuolen toimesta sellaisella määrällä kotitöitä, että siitä ihan oikeasti joutuisi nykyään johonkin edesvastuuseen. Isä oli aina töissä, eikä tiennyt tapahtumista mitään. Pikkuveli- ja siskopuolet oli äitinsä lellejä, joilla oli pelkkiä oikeuksia, muttei velvollisuuksia, ja isoveljeni lähti kotoa heti kun oli mahdollista, joten minä olin ainut, joka meillä laitettiin huolehtimaan ihan kaikesta. En edes halua kirjoittaa tähän enempää, mutta silloin päätin, että kun joskus olen aikuinen, käytän loppuelämäni ihan muuhun kuin lattialistoista polyjen pyyhkimiseen tai kädet vereslihalla satojen omenakilojen lohkomiseen ja omenaporalla poraamiseen tai kukkapenkkien reunuksista nurmikon leikkaamiseen keittiösaksilla. Hrrr. Siivous on mulle vähän tunteita nostattava aihe, mutta hyvin ollaan tämän ihan oman perheeni miesten kanssa pärjätty. Ja siis siivottukin :). Mulla on onneksi mies, joka tykkää ihan oikeasti mm. imuroinnista ja ikkunanpesusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikäviä kokemuksia sinulla. <3 Mulla on myös onneksi mies, joka tarttuu imuriin ja moppiin mielellään ja omasta aloitteesta. Ikkunanpesuakin suunnittelee.

   Poista
 6. Meidän taloudessa on enää pääsääntöisesti kaksi henkeä ja me siivotaan yleensä kahdestaan. Kiitos kirjavinkistä! Täytyypä katsoa tuota kirjaa Storytellistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja oli kiinnostava! Teillä on siivoojien lisäksi sotkijoitakin vähemmän. :)

   Poista
 7. Kuulostaa mahtavalta haasteelta ja kyllä teillä saatiin paljon aikaa! :D ja kun miettii ihan samoin mitä tahansa muuta hommaa niin kyllä se 22min on motivoivampi aloittamaan kuin 30min - 1h. Vähän sama kun lähtee vaikkapa treenaamaan niin ei aina nappaa tehdä niin pitkää, kun antaa luvan vaikkapa 10min treeniin niin huomaamatta meneekin se 30min :D tosin eri lapsilla kuin aikuisilla, silloin on hyvä olla yhteiset pelisäännöt ;)

  En ole koskaan tykännyt siivoamisesta. Lapsuudesta muistan että huone vaan räjähti ja vaikka kuinka laittoi kuntoon niin räjähti uuddlleen. Ei oikein eroperheen lapsena enää saanut tukea siihen. Otin isompana likkana liikaa vastuuta arjen pyörityksestä ja tein suursiivouksia asuntoon. Nykyään aika hyvä tasapaino että yhdessä puolison kanssa hoidetaan kotia ja saanu sitä energiaakin siihen. Varsinkin pihahommat tuntuu mielekkäiltä ja kämpän yleissiisteyden ylläpito sujuu kyllä mukavasti :) silti aina välillä rassaa kun kämppä räjähtää mutta sekin on vaan elämää :D

  Ihanaa kevättä teidän perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta mitä kirjoitit treenaamisesta. Kun vaan saa itsensä liikkeelle.
   Tuo on tärkeää, että yhdessä siivotaan ja molemmat ottaa vastuuta.

   Ihanaa kesäkuuta!

   Poista

Instagram