Takaisin kouluun eli etäkoulun loppu

keskiviikko 13. toukokuuta 2020


Vaikka tässä on laskettu päiviä lähiopetuksen alkamiseen, niin ainakaan minulle koulujen alkaminen ei vielä näin keskiviikkoiltana tunnu todelliselta. Etäkoululaisista ja eskarilaisesta kotona on tullut uusi normaali. Mieskin tuntuu tehteen töitä kotona jo iäisyyden. Kuka edes muistaa hänen käyneen työpaikallaan töissä?! Se taisi tapahtua siihen maailman aikaan, kun lapset kävivät ohjatuissa treeneissa, jonne heidät vietiin autolla. 

Ennen kuin koulujen uudelleen avaamisesta ilmoitettiin minä kyselin Instagram-tililläni seuraajieni mielipiteitä koulujen avaamisesta. Ajattelin jakaa teille tässä blogikirjoituksessa tämän täysin epätieteellisen ja ei-yleistettävän tutkimukseni tuloksia. Suurin osa kyselyyni vastanneista vastusti koulujen avaamista 29.4, jolloin järjestin kyselyn. Saman päivän iltana hallitus ilmoitti, että koulut tullaan avaamaan 14.5.
Kun kysyin mielipidettä koulujen avaamiseen, niin avaamisen kannalla olijat perustelivat mielipidettään huolella lapsista. Toivottiin, että kaikki lapset tavoitettaisiin ennen kesälomia. Huolissaan oltiin etenkin niistä lapsista, joiden kotona on mielenterveys- tai alkoholiongelmia. Koulujen avaamisen vastustajat taas olivat yleensä huolissaan omasta tai läheistensä terveydestä. Osa taas alkoi olla väsyneitä ja kyllästyneitä oman työnsä ja lasten etäopiskelun yhdistämiseen.

Tämän viikon tiistaina kyselin Instagram-tililläni, menevätkö lapset kouluun. Lisäksi kysyin mitä mieltä seuraajani ovat koulujen avautumisesta. Suurin osa lapsista on palaamassa kouluun. Etäkouluhan ei enää torstaina ole mahdollinen. Poissaoloista tarvitaan lääkärintodistus tai loma-anomus. Meidän lasten koulun wilma-viestissä vaihtoehtona oli mainittu koulusta eroaminen.
Monen vastanneen mielestä kouluun palaaminen on hyvä asia. Koettiin tärkeäksi se, että lapset näkevät vielä opettajan ja luokkatoverit. Kouluun palaaminen koettiin tärkeäksi juuri sosiaalisuuden vuoksi eikä niinkään minkään yksittäisen asian oppimisen takia.

Tiedän useammankin koululaisen, joka olisi mielellään jatkanut hyvin sujuvaa etäopiskelua kevätlukukauden loppuun. Osa kyselyyn vastanneista oli sitä, mieltä ettei kouluun paluu näin lyhyeksi aikaa lukuvuoden lopussa enää edes hyödytä: "Numerot on jo annettu". 

Muutama vastanneista ei päästä lapsiaan enää tänä keväänä kouluun.

"Ei osallistuta koronatreffeille. Eli testiryhmä voi mennä."


Muutama vastaaja ajatteli, että tukea tarvitsevia oppilaita oltaisiin voitu auttaa muulla tavoin kuin koulut avaamalla.
Meiltä kouluun lähtee huomenna 3-, 6- ja 7-luokkalainen. Nuorin menee päiväkodin yhteydessä olevaan esikouluun. Lapset ovat viimeksi olleet koulussa ja eskarissa perjantaina 13.3. Reppuja on pakattu ja huomisia vaatteita valittu. Silti itse en vielä oikeasti ymmärrä lasten lähtevän kouluun. 

Lapset tuntuvat itse sisäistäneen uudet ohjeet, jotka koskevat kouluunmenoa ja siellä oloa. Olen kuullut heidän puhuvan yhdessä kouluun menosta. Luokat on jaettu ympäri koulua, jotta naulakoilla olisi väljää. Jokainen luokka viettää välituntejaan ennalta nimetyissä paikoissa. Ruokailusta, käsienpesusta ja ties mistä on annettu oppilaille ohjeet. Kaikilla lapsillamme on hyvät opettajat, joihin luotan. Lähetän lapseni niin turvallisin mielin kouluun kuin se vain tässä maailman tilanteessa on mahdollista. 


Tsemppiä kaikille uudenlaiseen arkeen! 

 tai sitten siihen samanlaiseen. Kaikkiahan tämä koulujen avautuminen ei kosketa millään tavalla. 


Erityisesti ajattelen nyt opettajia! Tsemppiä! Teette todella tärkeää työtä! 

10 kommenttia

 1. Pikkusiskoni on ihan innoissaan kouluun paluusta. Tehtävät ovat välillä olleet vaikeita, eikä apua ole niin helppo pyytää etänä. On kuulemma myös hienoa nähdä ystäviä ja ihmisiä ja päästä syömään kunnon ruokaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä koulusta saapui tyytyväisiä lapsia. Völituntien lyhyys ja vähäinen määrä taisi harmittaa eniten.

   Poista
 2. Täällä suunnalla on koronan suhteen ollut varsin rauhallistakin niin tutut hyvällä mielin päästävät lapset takaisin kouluun. Käsittääkseni muualla koulujen avaamisen jälkeen koronatapausten määrä ei ole kasvanut, joten siihenkin peilaten uskoisin vanhempien voivan olla hyvillä mielin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä myös tartuntoja ollut vähänlaisesti viime aikoina. Toivottavasti tilanne pysyykin rauhallisena.

   Poista
 3. Hyvin oli sutinaa lähikoulun pihalla tänään.
  Meilläkin on lähes täysi ryhmä jo lapsia hoidossa ja ihan kivaa on ollut taas se normaalin oloinen sutina töissä :)
  Ihanaa iltaa ja loppuviikkoa sinulle Minna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin palasi koronakotoilija hoitoon,joten ryhmä lähes täynnä. Yksi paikka olisi vapaana, mutta en edes haaveile sen täyttymisestä. Ensi kuussa loppunee nämä työt.
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 4. Mielenkiintoisen kyselyn olit tehnyt. Omakohtaisesti en siihen voi vastata, mutta neljä bonuslastenlasta aloitti eilen uudelleen lähikoulun. Kaikki olivat innoissaan. Kaksi koululaista meni kouluun Espoossa, yksi Helsingissä ja yksi Turussa. Toivottavasti Suomessa sujuu normaali koulu yhtä mallikkaasti kuin esim. Tanskassa.
  Mukavaa viikonloppua sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kolme koululaista on käynyt koulua hyvillä mielin nyt kaksi päivää. Eskarilainen harmittelee, kun eskari loppuu kohta.

   Poista
 5. Kummityttöni (veljeni tyttö, 12v) ei palannut kouluun vanhemmat halusivat pitää hänet nämä loppuviikot kotona. Tytöstä itsestäänkin ajatus oli hyvä. Ei sinäänsä mitään perussairauksia eikä riskiryhmään kuulumista mutta tämä oli päätös.

  Toivotaan, että kouluun palaaminen ei aiheuta mitään ongelmia tai uusia tautitapauksia/niiden nousemista.

  Kivaa viikonloppua Minna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on koko ajan ollut kaksi hoitolasta. Nyt kolmaskin palasi hoitoon. Emme siis ole olleet eristäytyneenä, vaan kontakteja on ollut. Turvavälit eivät tule kysymykseen pienten lasten kanssa. Emme nähneet tarpeelliseksi omien lasten kotiin jäämistä. Paremmin turvaetäisyys koulussa huomioidaan kuin meillä kotona.

   Poista

Instagram