Purkutaidetta katsomassa - Taiteen kotitalo Keravalla

perjantai 24. heinäkuuta 2020

Vesa Pasanen


Olen ihastellut Instagramissa kuvia purkutalosta Keravalta. Onneksi myös ystäväni oli kiinnostunut samoista kuvista. Niinpä teimmekin tiistaina päiväretken Keravalle purkutaidetta katsomaan. Taidematkalle lähti kaksi äitiä ja kaksi teinipoikaa. Saavuimme paikalle 20 minuuttia Taiteen kotitalon avaamisen jälkeen emmekä olleet ainoat purkutaiteesta kiinnostuneet. Lopulta jonotimme lähes kaksi tuntia talon ulkopuolella. Teinit hakivat meille jätskit lähellä olevasta Alepasta. Paikalla olisi ollut myös ReCafe Järvenpään nuori yrittäjä kahvikärrynsä kanssa, jonka toimintaa olisi tietenkin pitänyt kannattaa. Minä vain en ole vielä opetellut kahvia juomaan. Jonottaminen meni mukavasti hyvässä seurassa ja säässä. Pari pisaraa satoi siinä vaiheessa, kun olimme jo pääsemässä sisälle. Koronarajoitusten takia sisälle otetaan rajoitetusti ihmisiä. Sisällä saikin katsella taidetta rauhassa ilman ruuhkaa.


Jarno Sinivaara

Taiteen kotitalo on kaupungin omistama purkukuntoinen talo, jonka viiteen kerrokseen 94 ammattitaiteilijaa ja taiteen harrastajaa ovat tehneet teoksiaan. Projektin takana on keravalainen graffititaiteilija Jouni Väänänen. Hän toimii Purkutaiteen taiteellisena johtajana. Taiteilijat projektiin on valittu hakuprosessin kautta.

Purkutaiteen taustalla on ajatus:

"Ympäri maata on tyhjillään purkua odottavia tiloja. Taide- ja kulttuuritoimijoilla on tilatarpeita. Yhdistä edelliset."


Tämä on jo kahdeksas Purkutaiteen taideprojekti ja tähän mennessä suurin ja kunnianhimoisin. Toimintaa Purkutaiteella on ollut vuodesta 2016 lähtien.
Pääsymaksu Taiteen kotitaloon on 6 euroa. Se maksetaan talon alakerrassa ja sitten lähdetään kiipeämään rappusia kohti taidetta. Me kiersimme talon alhaalta ylös. Talossa on 30 asuntoa. Yhdessä kerroksessa on aina yksi kolmio, kolme yksiötä ja kaksi kaksiota. Projektiin valitut taiteilijat ovat saaneet vapaat kädet oman tilansa muuttamiseen kokonaisvaltaiseksi taideteokseksi.

Minä keskityin taiteen katsomiseen. Koskaan ei tiennyt, mitä seuraavassa huoneessa tai huoneistossa odottaa. Olin jo ensimmäisen kerroksen jälkeen sekaisin siitä, missä kerroksessa olen menossa. Kuvia räpsin kännykällä sieltä täältä, enkä ottanut taiteilijoiden nimiä muistiin.SheikkiTaiteen kotitalo
 Moukaritie 4, 04220 Kerava

Aukioloajat 7.7.2020 lähtien toistaiseksi:
MA suljettu
TI - SU klo 10.00 - 17.00
Lipunmyynti sulkeutuu klo 16 
Liput 6 euroa 
K18, alaikäiset vanhempien seurassa
Näyttelyvieraatkin pääsevät osallistumaan taiteen tekemiseen. Alemman kuvan hiiritarrat ovat Taiteen kotitalossa käyneiden ihmisten laittamia. 

Tuomas Kiuru


Monta kuvaa ja videota tuli otettua tämän jääkaapin ympärillä. 


Netissä:

Purkutaide
Instagram: Purkutaide-projekti

Taiteen kotitalo oli kokonaisvaltainen kokemus. Minulla oli suuret odotukset, koska olin nähnyt niin paljon kuvia purkutaiteesta somessa. Nyt kun olen muutaman päivän sulatellut näkemääni, niin olen tyytyväinen, että tuli käytyä ja jonotettua, vaikka esimerkiksi graffititaide ei ole koskaan tuntunut omalta jutulta.Onko muita Taiteen kotitalossa käyneitä?12 kommenttia

 1. Ihastelin Marjon matkassa blogissa tuota paikkaa jo. Ihana mahtavasti otettu tilat käyttöön ja ihan mielettömiä taidejuttuja tuolla.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Minna <3
  p.s. Vastasin sinulle muista tatuoinneistani blogissani :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups! Meni viikko ennen kuin ehdin vastata. Hyvää viikonloppua! Se olisi taas uusi viikonloppu edessä.

   Poista
 2. Loistava idea sijoittaa taidetta! Varsinaisia tilateoksia! Hieno päätös tuolle purettavalle rakennukselle🙏

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on mahtava idea! Löytynyt varmasti myös uusia katsojia taiteelle.

   Poista
 3. En ole käynyt mutta moni bloggari on ja näin on päässyt hyvin mukaan tuonne :) Upeita teoksia.

  VastaaPoista
 4. Olen nähnyt tästä useammassakin paikassa, upea paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Somessa minäkin tähän törmäsin ja pakko oli itsekin päästä käymään.

   Poista
 5. Marjon matkassa -blogi esitteli tätä paikkaa. En itse pääse käymään tähän Taiteen kotitaloon, joten on mukava lukea tästä useammastakin blogista. Mielenkiintoinen tapa ottaa tila käyttöön ja sijoittaa taidetta. Upea paikka!

  VastaaPoista
 6. En ole käynyt mutta ei kyllä yhtään hullumpi kohde käydä tuolla. Ainakin vähän erilainen, ja kuvat innostavat kyllä vierailemaan myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä näin kuvia somessa ja pakko oli itsekin päästä käymään. :)

   Poista

Instagram